Skip to main content

Blog

rugpijn tijdens fitness

5 fitnessoefeningen die helpen bij rugpijn

Er zijn verschillende fitnessoefeningen die kunnen helpen bij rugpijn, afhankelijk van de oorzaak en de locatie van de pijn. Hier zijn enkele voorbeelden:

Planken

Dit is een geweldige oefening om de kernspieren te versterken en de houding te verbeteren. Begin in een push-up positie en houd de rug recht terwijl je het lichaam parallel aan de grond houdt. Houd deze positie zo lang mogelijk vast en herhaal dit enkele keren.

Bird dog

Deze oefening richt zich op de rugspieren en de kernspieren. Begin op handen en knieën, houd de buikspieren aangespannen en strek tegelijkertijd één arm naar voren en het tegenovergestelde been naar achteren. Houd deze positie een paar seconden vast en wissel van kant.

Hamstring stretch

Vaak kan rugpijn worden veroorzaakt door strakke hamstringspieren. Ga op de grond zitten met de benen recht voor je uitgestrekt. Buig één been en trek de voet naar de binnenkant van de dij van het andere been. Strek de armen uit en buig voorover richting het gestrekte been, houd deze positie vast gedurende 30 seconden en wissel van kant.

Wall angels

Deze oefening richt zich op de schouders en de bovenrug en verbetert de houding. Sta tegen een muur met de voeten ongeveer 15 cm van de muur af. Strek de armen uit, zodat ze in een “W” -vorm tegen de muur rusten. Houd de armen en schouders tegen de muur terwijl je de armen langzaam boven het hoofd uitstrekt en weer terugbrengt naar de “W” -positie.

Sporten en rugpijn

Bepaalde sporten kunnen helpen bij rugpijn door de rugspieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Hier zijn enkele sporten die u zou kunnen proberen als u last heeft van rugpijn:

  1. Zwemmen: Zwemmen is een geweldige sport voor mensen met rugpijn omdat het een lage impact heeft en de rugspieren en kernspieren versterkt zonder de wervelkolom te belasten.
  2. Yoga: Yoga kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en het verminderen van de spanning in de rugspieren. Het is echter belangrijk om yoga-oefeningen te kiezen die geschikt zijn voor uw specifieke rugpijnprobleem en deze onder begeleiding van een gekwalificeerde instructeur uit te voeren.
  3. Wandelen: Wandelen is een uitstekende sport voor mensen met rugpijn omdat het de rugspieren versterkt en de wervelkolom niet belast. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de houding en het verminderen van de druk op de wervelkolom.
  4. Fietsen: Fietsen is een goede low-impact sport voor mensen met rugpijn omdat het de rugspieren versterkt en de druk op de wervelkolom vermindert.

De volgende sporten vermijd je het beste bij rugpijn

Contact- of botsporten

Contact- of botsporten, zoals voetbal, basketbal of rugby, kunnen de rug belasten en het risico op letsel vergroten.

Gewichtheffen

Het tillen van zware gewichten kan leiden tot overbelasting van de rugspieren en het risico op rugletsel vergroten. Indien je toch gewichten wil heffen, gebruik dan steeds een lifting strap om je rug te ondersteunen.beoo

Langdurig zitten

Langdurig zitten kan de rug belasten en de druk op de wervelkolom vergroten, vooral als u een slechte houding heeft.

Hoge impact sporten

Hoog impact sporten, zoals hardlopen of aerobics, kunnen de rug belasten en het risico op rugletsel vergroten.

Sporten met veel draaiende bewegingen

Sporten met veel draaiende bewegingen, zoals golfen of tennis, kunnen de rug belasten en het risico op rugletsel vergroten.

 

Herstellen van een rugblessure

Herstellen van een rugblessure, 5 tips

Een rugblessure hebben is niet fijn. Het belemmert je in je doen en laten en je voelt de hele dag die vervelende zeurende pijn. Je kan proberen er iets aan te doen. Hieronder volgen vijf tips om te zorgen dat je zo snel mogelijk weer alles kan doen met je rug.

Je kan het als vervelend ervaren of het kan zelfs je humeur flink beïnvloeden, als je een rugblessure hebt. Een rugblessure is nooit leuk. Hoe kan je hier nu het beste mee omgaan en wat kan je eraan doen? Lees meer

slaaphouding rugpijn

Beste slaaphouding bij rugklachten?

Je rugklachten bestrijden door anders te slapen. Dat klinkt onwerkelijk, maar het is een feit dat je slaaphouding voor een groot deel bepaalt hoe je rug er in de ochtend aan toe is.

Tijdens je slaap ontspannen je spieren zich en komt alle gewicht van je lichaam op je wervelkolom te liggen. En gemiddeld slapen we een derde van een etmaal achter elkaar door. Niet zo vreemd dat je daardoor rugpijn kan krijgen of dat bestaande rugklachten verergerd worden. Lees meer

Rugpijn door stress

Rugpijn door stress?

Rugpijn door stress? Het klinkt misschien raar maar toch kan het zijn als je een lange tijd last hebt van je rug dat dit met stress te maken heeft. Rugpijn kan vele oorzaken hebben, hieronder lees je wat stress is en waarvan je stress kunt ondervinden. Daarnaast lees je nog wat de oorzaak is van stress is en waardoor je stress rugpijn kan krijgen.

Lees meer

Wat te doen aan lage rugpijn

Wat te doen aan lage rugpijn?

Wat te doen aan lage rugpijn? Lage rugpijn kan erg vervelend en heel erg pijnlijk zijn, vooral spit of hernia zijn erg pijnlijk. Er zijn een paar manieren om deze pijn te verzachten zodat je met minder pijn aan een herstel kan werken.

Ik weet er alles van, inmiddels heb ik 3 keer spit gehad en ben ik diverse keren bij de dokter en de fysio geweest. Toch blijft het telkens erg gevoelig. Er zijn een aantal dingen die kan doen om de pijn zo min mogelijk te maken.

Lees meer

rugpijn bestrijden

Pijnbestrijding rug?

Pijnbestrijding rug? Je hebt pijn in je rug, misschien wel spit of een hernia, dan zit je op deze pagina goed. Pijn in de rug is erg vervelend en kan heel pijnlijk zijn. Toch zijn er een aantal manieren om je pijn te verzachten.

Het belangrijkste is dat je veel in beweging blijft. Geen niet al te lang in de een stoel of bank zitten. Zorg er gewoon voor dat je af en toe een stukje loopt. Het ligt er natuurlijk aan wat je hebt als je spit hebt gaat dit meestal na een 1 of 2 weken over. Hierbij is veel bewegen echt belangrijk.

Lees meer

Oorzaak lage rugpijn

Oorzaak lage rugpijn?

Oorzaak lage rugpijn? Dit verschilt per persoon. Het ligt er natuurlijk wat bijv. doet als werk. Ben je stratenmaker dan zal je eerder rugklachten hebben, zit je vaak en lang achter je computer dan zal je eerder rugklachten hebben.  Toch zijn er verschillende oorzaken waar je in ieder geval rekening mee kan houden. Lees verder…

Lees meer