Skip to main content
Rugpijn door stress

Rugpijn door stress?

Rugpijn door stress? Het klinkt misschien raar maar toch kan het zijn als je een lange tijd last hebt van je rug dat dit met stress te maken heeft. Rugpijn kan vele oorzaken hebben, hieronder lees je wat stress is en waarvan je stress kunt ondervinden. Daarnaast lees je nog wat de oorzaak is van stress is en waardoor je stress rugpijn kan krijgen.

Wat is stress, en hoe kan het dat je rugpijn door stress krijgt.

Stress is eigenlijk gewoon spanning en je hebt altijd wel een beetje spanning nodig om goed te kunnen functioneren. De spanning zorgt er eigenlijk voor dat je lichaam klaar is voor actie. En pas als je teveel last hebt van spanning leidt dit tot klachten. Je lichaam maakt zich eigenlijk klaar om te vechten of om te vluchten. Je hersenen geven dan een signaal af waardoor je lichaam adrenaline gaat aanmaken, je hart gaat hierdoor harder kloppen je ademhaling gaat sneller en je spieren spannen aan.

Ben jij regelmatig gespannen? Lees dan deze website!!!

Symptomen Stress.

Als een stress situatie te lang duurt, of als er meerdere stress situaties achter elkaar zijn moet je lichaam dit verwerken. De stress stapelt zich op tot het teveel wordt.  Je hebt 4 verschillende soorten stress symptomen:

Lichamelijke klachten:

Psychische klachten:

 • Snel geïrriteerd.
 • Gefrustreerd.
 • Snel huilen.
 • Ongelukkig.
 • Machteloosheid.
 • Somber.

Gedachten symptomen.

 • Geen concentratie.
 • Moeite met helder nadenken.
 • Vergeetachtig.
 • Geheugenproblemen.

Gedrag symptomen.

 • Overmatig roken, drinken, eten etc.
 • Bazigheid.
 • Snauwerigheid.
 • Extreem kritisch.

Ben jij regelmatig gespannen? Lees dan deze website!!!

 

Rugpijn door stressRugpijn door stress.

Zoals je leest staat er bij lichamelijke klachten ook rugpijn, en ik ga je uitleggen hoe dat kan komen. De meest bekende psychologische oorzaak van rugpijn is stress. Er komen vanuit het lichaam signalen die in de hersenen als pijn worden vertaald. Er wordt dus pijn ervaren terwijl er geen schade is.

Ook kan het zijn dat je te veel spanningen hebt (dus stress) dat er spieren helemaal vast zitten een aan een kant van je rug trekt.  Er komt dus te veel spanning op de (rug)spieren te staan.

Mijn advies is voor nooit meer stress of zorgen doe het even wat rustiger aan te doen, neem genoeg tijd voor ontspanning.

Ben jij regelmatig gespannen? Lees dan deze website!!!

Denk je dat stress niet de oorzaak van je rugpijn is?

Rugpijn heeft altijd een oorzaak, ik kan me voorstellen dat het erg frustrerend is als je vaak rugpijn hebt. En als het niet door stress komt is er wel een andere oorzaak lage rugpijn. Het kan zijn dat je een slechte houding hebt of dat je misschien te zwaar bent, ook kan het zijn dat je onvoldoende beweegt. Lees hier meer over de oorzaken van rugpijn.

Als je veel last van lage rugpijn hebt is het verstandig om veel te bewegen, probeer anders de lage rugpijn oefeningen op onze home pagina. Deze zullen zeker helpen tegen de pijn en je spieren en gewrichten zullen een stuk soepeler zijn.

 

2 gedachten over “Rugpijn door stress?”

 1. Ik had echt al heel lang door stress allerlei pijnklachten. Ik ben al naar de fysio geweest en alles, maar uiteindelijk moest ik toch naar een specialist in psychosomatische klachten zoals ik had. En dan leer je om te gaan met stress en krijg je oefeningen en uiteindelijk is het wel een stuk minder geworden, maar ik moet opletten dat ik niet te veel stress ga voelen. Dus ik doe alles rustig aan en plan niet te veel op één dag.

 2. Ik had allerlei hardnekkige rugklachten. Ik dacht ook dat het van de stress kwam. Mijn fysio raadde me echter aan om de beeldscherminstellingen op mijn werkplek te veranderen. Sindsdien leun ik niet langer werktuigelijk voorover. Dit heeft mij van rugpijn afgeholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *