Skip to main content
Wat te doen aan lage rugpijn

Wat te doen aan lage rugpijn?

Wat te doen aan lage rugpijn? Lage rugpijn kan erg vervelend en heel erg pijnlijk zijn, vooral spit of hernia zijn erg pijnlijk. Er zijn een paar manieren om deze pijn te verzachten zodat je met minder pijn aan een herstel kan werken.

Ik weet er alles van, inmiddels heb ik 3 keer spit gehad en ben ik diverse keren bij de dokter en de fysio geweest. Toch blijft het telkens erg gevoelig. Er zijn een aantal dingen die kan doen om de pijn zo min mogelijk te maken.

Wat te doen aan lage rugpijnWat te doen aan lage rugpijn? 8 Tips Wat te Doen bij Lage Rugpijn!!

Als je last hebt van je onderrug of spit hebt gehad zijn er een aantal oplossingen waarmee je de pijn kan verzachten. Let wel op deze onderstaande tips zullen niet allemaal het herstel bespoedigen.

 1. Warmte: Houd je rug warm, dit kan met een hete douche, warme kussen of zalf.
 2. Bewegen: Als je rug stijf wordt zal je meer pijn hebben in je onderrug, beweeg dus veel. (als het kan)
 3. Oefeningen: Deze 3 lage rugpijn oefeningen hebben direct resultaat.
 4. Pijnstillers: Ga naar de dokter en gebruik pijnstillers als je echt veel pijn hebt, ik had ibuprofen en deze hielpen goed.
 5. Fysio: Ik weet niet of alle fysio therapeuten dat doen, maar mijn therapeut masseerde mijn onderrug daarna had ik echt minder last.
 6. Krill olie: De combinatie van omega-3 vetzuren en fosfolipiden in krill olie hielpen mij enorm wanneer de pijn niet extreem groot was.
 7. Nachtrust: Slapen is goed, maar wat ik in het begin al zei als je rug stijf wordt heb je vaak meer pijn. Ga bij slapen dan ook op je zij liggen met een kussen tussen je knieen je zal dan ook minder last hebben. Ik weet nog goed bij mijn eerste spit dat ik helemaal niet kon slapen en dat ik ’s nachts onder de douche stond.
 8. Houding: Let op je houding, houd je rug recht met lopen en ook als je zit ga niet achterover hangen in de stoel.

De eerste 3 zijn hierbij het belangrijkst en hebben mij ontzettend geholpen. Spit kan erg pijnlijk zijn en het liefst heb je het in de toekomst niet nog een keer. Als je last blijft houden van je onderrug blijft dan de 3 lage rugpijn oefeningen doen.

“Extra tip, wat te doen aan lage rugpijn? Gebruik een rugband voor houdingsondersteuning om daarmee de pijn ook te verzachten”

Download NU het ebook Lage Rugpijn Herstel Methode ->>

 Oorzaken rugpijn?

Rugpijn heeft altijd een oorzaak, het is dus erg belangrijk dat je weet wat de oorzaak kan zijn van je rugpijn. Ook als je opeens acute rugpijn hebt zoals spit heeft dit meestal een oorzaak. Kijk dus goed naar de oorzaak lage rugpijn en hoe je het kan oplossen. Lees hier de pagina oorzaak lage rugpijn.

Ga naar de dokter als:

 • Als je pijn heftig en constant is, in welke houding je ook zit.
 • Als je duizelig bent en het gevoel hebt dat je gaat flauw vallen.
 • Wanneer je minder kracht in je benen hebt, je niet meer op hakken of tenen kan staan.
 • Als je niet meer kan plassen.
 • Wanneer de klachten zijn ontstaan door een val.
 • Als je recent bent geopereerd.
 • Bij hevige straling in je benen.

7 gedachten over “Wat te doen aan lage rugpijn?”

 1. Kort geleden heb ik opgemerkt dat ik een rugpijn heb en natuurlijk wil ik die zo snel en effectief mogelijk bestrijden. Ik ga volledig akkoord met de verklaring dat een goede houding een grote rol speelt daarom zal ik een klein kussen naar mijn kantoor meenemen zodat mijn rug genoeg ondersteun zal krijgen en ik op mijn houding beter zal kunnen opletten. Ook ga ik een advies van mijn vriend volgen en naar een fysiotherapeut gaan om een professionele opinie over mijn klachten te horen. Bedankt voor de tips!

 2. Bedankt voor deze tips. Het duurt soms te voordat je toegeeft een de fysieke pijn. Het is echter beter om er meteen iets aan te doen. Mits je weet hoe je het moet doen.

 3. Lage rugpijn was bij mij een kwestie van houding. Mijn fysio maakte me erop attent dat ik verkeerd zat. Ik heb door mijn beeldinstellingen op mijn computer te veranderen hier iets aan kunnen doen. Ik heb niet meer de neiging om voorover te gaan zitten. Dit heeft een positieve weerslag op mijn rug gehad.

 4. Ik heb ook al een tijdje last van lage rugpijn. Dit komt waarschijnlijk doordat ik een verkeerde houding heb denkt mijn fysiotherapeut. Ik ga de oefeningen straks gelijk uitproberen. Daarnaast zal ik ook wat meer aan beweging gaan doen, om mijn spieren soepel te houden.

 5. Ik heb een lange tijd erg veel last gehad van mijn rug. Door fysiotherapie gaat het inmiddels al een stuk beter. Wel merk ik dat mijn klachten terugkomen wanneer ik me fysiek inspan. Ik ga kijken of ik mijn spieren middels de oefeningen weer wat soepeler kan maken. Bedankt!

 6. Een goede nachtrust blijft belangrijk voor ons lichaam. Ook merk ik dat het goed is om regelmatig oefeningen te doen, zodat rugklachten niet erger worden. Tegenwoordig let ik ook beter op mijn houding en ik merk dat ik daardoor ook minder klachten ervaar.

 7. Ik heb bij acute rugpijn inderdaad veel baat bij saunabezoek en paardenzalf. Ik moet eerlijk zeggen dat ik aan ergonomie niet zo’n aandacht besteedde toen ik wegens corona thuis moest gaan werken. Dat heeft me zuur opgebroken. Ik luister nu naar het advies van de fysio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *