Skip to main content
Herstellen van een rugblessure

Herstellen van een rugblessure, 5 tips

Een rugblessure hebben is niet fijn. Het belemmert je in je doen en laten en je voelt de hele dag die vervelende zeurende pijn. Je kan proberen er iets aan te doen. Hieronder volgen vijf tips om te zorgen dat je zo snel mogelijk weer alles kan doen met je rug.

Je kan het als vervelend ervaren of het kan zelfs je humeur flink beïnvloeden, als je een rugblessure hebt. Een rugblessure is nooit leuk. Hoe kan je hier nu het beste mee omgaan en wat kan je eraan doen?

Verleg je motivatie en zoek een andere vorm om je rug flexibel te houden

Voordat je die vervelende rugblessure kreeg, had je waarschijnlijk doelen. Je wilde misschien tien kilometer hardlopen of een flinke afstand gaan wielrennen. Het is vervelend als je dit dan niet kan doen omdat je geblesseerd bent geraakt aan je rug. Ga niet stilzitten, maar verleg je motivatie en zoek andere doelen om je op te richten.

Het kan lastig zijn om je focus te verleggen, maar je zult wel moeten, wil je niet met een flinke dip op de bank komen te zitten. Ga gewoon door met je sportieve leven, maar doe het op een andere manier. Je kan deze tijd gebruiken op een goede manier tot de blessure over is. Zie de sport of beweging die je nu gaat beoefenen alleen als inzet voor je herstelproces.

Kies een andere koers, een nieuwe koers

Je voelt je misschien niet fijn en de twijfel slaat soms toe. Hoe kan je de weg weer terugvinden en hoe ga je opnieuw de dingen doen die je wilt doen. Als je altijd bezig was met je sport is het niet leuk dat je dat nu niet kan doen. Zorg ervoor dat je jezelf niet kwijtraakt. Het kan soms voelen alsof je er niet meer toe doet. Het is een vreselijke gedachte als je je bedenkt dat je misschien nooit meer jouw sport kan uitoefenen. Echter er zijn ook andere wegen om je doelen te bereiken. Zoek ernaar en je zult zien dat je beetje voor beetje weer vertrouwen krijgt in wat jouw lichaam allemaal kan.

Stel jezelf nieuwe doelen

Het is net een beetje als rouwen als je los moet laten wat je oorspronkelijk voor ogen had. Maar door je doelen aan te passen en je focus te verleggen kan je toch sporten en bewegen. Stel jezelf nieuwe doelen zoals bijvoorbeeld hoeveel tijd je er per week in gaat steken om oefeningen te doen voor het herstel van je rug. Verdiep je in mindfullness en meditatie training en ga je nieuwe levensdoelen visualiseren. Vergroot je kennis over hoe je op een efficiënte manier je lichaam kan trainen. Je moet een doel gaan vinden die moet staan voor wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt gaan doen.

Wees specifiek

Je hebt meer nodig als je gericht wilt gaan trainen dan vage of algemeen omschreven doelen. Hoe meer je je inzet toont en je er goed in verdiept, hoe groter de kans is dat je ze bereikt. Omschrijf je doelen voor jezelf en maak gebruik van een tijdlijn. Als je behandelingen krijgt van een specialist, calculeer die tijd dan in je tijdlijn. Het helpt je een houvast te krijgen.

Creëer verantwoordelijkheid

sport verantwoordelijkheidIn de tijden dat je lekker aan het sporten was, had je een coach die een uitgestippeld plan voor je had en die je controleerde. Zorg dat je tijdens je hersteltijd ook mensen om je heen verzameld want contact zal je helpen om je nieuwe doelen te bereiken. Als je samenwerkt met bijvoorbeeld een fysiotherapeut kan hij of zij jou ook helpen. Samen kunnen jullie de weg uitstippelen hoe je de dingen aan gaat pakken.

Zoek je manieren om toch een steuntje in de rug te krijgen, denk dan eens aan de volgende punten. Het contact zal je helpen om je nieuwe doelen te bereiken. Een paar ideetjes:

  • Deel je doelen met anderen via sociale media of gewoon mondeling
  • Schrijf ze op in een logboek of gebruik een sporthorloge in combinatie met een trackingapp
  • Deel je voortgang met anderen
  • Zoek een maatje om mee op te trekken

Je zult ongetwijfeld te maken krijgen met tegenslagen, dat is een onvermijdelijk onderdeel van elke weg naar een doel. Het aanpassen van je doel is heel gewoon. Laat je niet uit het veld slaan maar stel je doel bij. Je zult zien dat dit je mentaal goed zal doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *