Wil je weten hoeveel uur per dag je zittend doorbrengt, zet dan eens een timer. Over het algemeen brengen we minimaal 7,5 uur per dag zittend door. Maar mensen zijn niet gebouwd om zoveel uren te zitten.
Hoeveel zitten we?
Ten eerste is het belangrijk om jezelf bewust te worden van de tijd die je zittend doorbrengt. Waarschijnlijk denk je dat het allemaal wel meevalt. Dit zal zeker het geval zijn als je de gewoonte hebt om na je werk nog te gaan sporten.
Je denkt dat je wel genoeg beweging hebt per dag. Toch valt dit in de meeste gevallen tegen. Wat belangrijk is, is de tijd die je achter elkaar zittend doorbrengt. Ga je sporten als je 7,5 uur achter elkaar zit dan is dat niet goed.
Tussen 2002 en 2017 hebben er een aantal onderzoeken plaatsgevonden. Hierbij werd gekeken naar wat de gemiddelde tijd is die tegenwoordig door mensen zittend wordt doorgebracht. Hieruit bleek dat in Europa mensen over het algemeen bijna 8 uur per dag zitten.
In de landen waar het meest gezeten wordt, Nederland en Denemarken was dit percentage dus nog iets hoger. Voornamelijk mannen, studenten, stedelingen en jongeren tussen de 18 en 24 scoorden hierbij nog een heel stuk hoger.
Wil je zelf eens bijhouden hoeveel uren je zit? Zet dan eens een timer. Zo hou je precies bij hoeveel uur je nou echt zit. Het eindresultaat zou je best eens tegen kunnen vallen. Het is ook belangrijk om je bewust te zijn van je zithouding, minstens evenveel dan je slaaphouding.
Te veel zitten is heel ongezond
Als je denkt aan klachten die op kunnen treden als je te veel zit denk je waarschijnlijk aan nekpijn, rugpijn, hoofdpijn en spier- en gewrichtsklachten. De stress van veel zitten helpt natuurlijk ook niet. Er zijn nog veel ergere risico’s die groter worden als je te vaak zit. Hierbij gaat het om ernstige dingen zoals hart- en vaatziekten.
Er is in Amerika in 2019 onderzoek gedaan naar het verband tussen de uren zitgedrag per dag, de fysieke inspanning en doodsoorzaak. Hierbij werden vragenlijsten bekeken die 10 jaar eerder al waren ingevuld.
Ook werd er gekeken naar de doodsoorzaak van deelnemers die deze vragenlijsten hadden ingevuld. Hieruit is naar voren gekomen dat bij mensen die meer dan 8 uur zaten de sterfte door hart- en vaatziekten maar liefst 32 % hoger was.
Gelukkig is er ook nog positief nieuws uit dit onderzoek naar voren gekomen. Door regelmatig zitten door lopen te vervangen nam het sterfterisico 12 % af. Mensen die zitten vervingen door fysiek actief bezig te zijn werd in verband gebracht met 32 % minder kans op overlijden door hart- en vaatziekten.
Wat zegt de wetenschap?
Omdat onze samenleving heel snel ontwikkeld is zijn er op dit moment veel meer kantoorbanen dan ooit. Doordat de streamingsdiensten steeds meer zijn toegenomen is voor de meeste mensen een avondje op de bank hangen een favoriete bezigheid geworden.
Studies naar dit onderwerp hebben de volgende resultaten laten zien:
- Verhoogd risico op diabetes
- Verhoogd risico op obesitas
- Verhoogd risico op depressie
- Verhoogd risico op problemen met de urinewegen
- Chronische lage rugpijn
De gevaren van veel zitten compenseren
Tegenwoordig zijn administratieve banen niet meer weg te denken uit de samenleving. Maar we zullen toch een manier moeten zien te vinden om de risico’s die te veel zitten met zich meebrengt aanzienlijk te verminderen.
Het voordeel is dat dit probleem volgens de wetenschap ook mogelijk zonder dat je daarvoor van baan hoeft te veranderen of je ontslag in te dienen. Door op deze punten te letten kan je de gevaren van te veel zitten compenseren:
Regelmatig opstaan
Moet je een telefoongesprek voeren, dan is het slim om even op te staan. Indien het mogelijk is loop je een rondje. Als er iets aan een collega gevraagd moet worden, loop dan naar de werkplek in plaats van een e-mail te sturen.
Als je al langer dan een half uur zit, sta dan even op en ga een drankje halen of bezoek het toilet. Je zou ook een timer kunnen zetten of een activity tracker kunnen dragen.
Ga wandelen tijdens je lunchpauze
Bij slecht weer heeft niemand zin om tijdens de middagpauze naar buiten te gaan. Maar je kan je kleden tegen slecht weer. Ga eventueel met een collega. Een beetje frisse lucht en beweging zal je goed doen.
Je werkplek aanpassen
Er zijn tegenwoordig mogelijkheden genoeg om te bewegen tijdens kantooruren. Je kan een sta-bureau aanschaffen of een bureaufiets. Zo heb je toch beweging terwijl je aan het werken bent.
Kantooryoga
Heb je weinig ruimte achter je bureau dan kan je ook wat yoga-oefeningen doen. Dit kunnen zowel stretches als krachtoefeningen zijn. Je wordt er heel soepel en sterk van! Ook erg leuk om samen met je collega’s te doen.